Quarts de Chaume 2009
""The most famous 'cru' of Anjou, Quarts de Chaume is always the most balanced between acidity, sugar and alcohol."" 
 
Le plus grand vin du Val de Loire
( Wine Spectator 96/100 - Bettane 17/20 - Parker 92/100 )
THE VINEYARD  
Type of wine   Sweet white wine  
Appellation   Quarts de Chaume AOC
Terroir   Greseux schist, quartz, rhyolites, and spilites  
Grape(s)   Chenin Blanc  
Harvest   Hand harvested in successive tries  
Surface area   6 hectares  
Average vine age   35 years  
Philosophy   Respecting the environment  
Yields   Ranging from 5hl/ha to 18hl/ha  
     
VINIFICATION    
Pressing   Fractional pneumatic pressing of entire grape bunches  
Fermentation   At low, controled temperatures  
Elevage   9 months in stainless steel on its fine lees  
     
DEGUSTATION    
Service temperature   Around 8°Celsius - 46° Fahrenheit  
Service   An incredible ability to age and improve in the cellar  
Advice   Can be tasted and enjoyed by itself, but is perfect for refined appetizers like foie gras on toast or with blue cheese. Delicious with cooked peach, apricot and pear deserts. Try it with fresh fruits and nuts, like pears, peaches, apricots and almonds. We like to serve the wine directly inside freshly halved melons.
     
COMMENTARY   The greatest wine of the Loire valley. It benefits from a unique situation and terroir. The wines from this vineyard have an extremely rare elegance, and a remarkable texture that balances out against an equally impressive richness and powerful cleansing acidity. It expresses a precise bouquet of flowers, citrus and quince.  
 
Critiques of the Wines
 
VIVINO  Novembre 2017  
4,2/5 
Félicitations pour avoir reçu la prestigieuse distinction de Winner dans les Vivino Wine Style Awards 2018. Vous avez été sélectionné comme l'un des meilleurs producteurs de vin au monde par la communauté viticole de Vivino, forte de 26 millions d'habitants. C'est un honneur que vous partagez avec moins d'un pour cent des vignobles répertoriés sur Vivino.

2018 Vivino Wine Style Congratulations on being awarded with the prestigious accolade of Winner in the Awards. You’ve been selected as one of the world’s best wine producers by Vivino’s 26-million strong wine community. This is an honor you share with less than one percent of the wineries listed on Vivino.

Courtney Quattrini  
Tom Cannavan - www.wine-pages.com  Juin 2014  
93/100 points 
Here there is a full 160g/l of residual sugar. Gorgeous nose, so much flooding honey and barley sugar, with an almost minty intensity. Beautiful dancing acidity, and so alive. I guess this might be just as refined and perhaps even purer than the 2007, but just needs plenty of time.
Tom Cannavan. 
International Wine Challenge  Mai 2013  
Gold International Wine Challenge 2013 
Sweet apples and pears with honeyed custard notes.
Clean citrus acidity balances this wine. This has length, balance and poise.
International Wine Challenge. 
John Euvrard - meilleur sommelier de France 2007  Mai 2013  
"Révélation" 
Dans le cadre de la présentation mensuelle d'un vin de la gamme "Révélation" du catalogue Cavissima.

Quarts de Chaume 2009
Le seigneur des vins Liquoreux de cette région, racé et dense au potentiel de garde très long et à l'expression pure et complexe.
Pour les moments d'exception.
John Euvrard. 
Bertrand Rougier - France Art de Vivre  Avril 2013  
98/100 points 
Les "Miss France" un peu éméchées, posent à la tombée de la nuit pour les plus célèbres photographes dans un grand verger, jouant à cache-cache avec les flashs.

La robe est jaune-épi. Le bouquet est ivre de cognac. Des noisettes richement vêtues de dentelles de bois et de voiles de verveine y taquinent de très concentrées fragrances d'hydromel. L'attaque est magnifique. Il s'y dévoile d'abord plusieurs variétés de miels, qui sont couronnées de bonbons au citron et de confiture de coings. Les gardénias, l'acacia et la menthe qui observent ce sublime et peu orthodoxe défilé depuis la rétro-olfaction sont longuement impressionnés En finale, se chamaillent avec beaucoup d'intensité et de persistance pour savoir qui est le plus charmant, du pain d'épices, des pêches blanches, un soupçon de réglisse et du caramel au beurre salé. Le Quarts de Chaume du domaine des Baumard est un prix de beauté et d'élégance, chaque année.

Une vraie Princesse.
Bertrand Rougier. 
Gault Millau  Janvier 2013  
19/20 points 
Le vin du millésime sur ce cru. Le domaine a pratiquement réalisé un sans faute tant la liqueur est digeste et sensuelle. Fruit somptueux et délicat.
Un grand liquoreux comme on rêve d'en rencontrer plus souvent.
Nez : Fruité, Balsamique, Epicé, Empyreumatique
Bouche : Blanc puissant, onctueux
Garde : Plus de 8 ans

"coup ce coeur G&M"
Gault & Millau. 
Guide Gilbert & Gaillard  Janvier 2013  
94/100 points. 
Robe d’un bel or soutenu. Nez riche et typé, aux accents de miel, de coing sur fond minéral, touche champignon. Bouche onctueuse, matière soyeuse, fraîcheur enveloppante, parfums liquoreux nobles et persistants.
Une cuvée haut de gamme, au long voyage.
Gilbert & Gaillard. 
Wine Spectator Insider  Novembre 2012  
96/100 points. 
Bold, lush and tropical in feel, with creamed papaya and mango notes seamlessly gliding together, while coconut, green plum, gin¬ger, quince and white peach flavors fill in the background. Offers a succulent finish, but stays pure and steady thanks to perfectly em¬bedded acidity.
Best from 2015 through 2030.
James Molesworth. 
Lafont Presse - Les Meilleurs Vins de France  Octobre 2012  
Notre Quarts de Chaume 2009 a été classé parmi les 100 meilleurs vins de France.

Meilleur Vin de Loire.

2ème Meilleur Vin liquoreux de France.

6ème Meilleur Vin de France.
Bertrand Rougier. 
Terre de Vins - Sélection Bettane & Desseauve  Novembre 2011  
17/20 
Florent Baumard est le chef de file ligérien de la capsule à vis, afin d'éviter les vices de l'horrible goût de bouchon.
Il conditionne ainsi toutes ses cuvées. Nous n'avons pas de recul suffisant pour juger du bien fondé du procédé durée, et c'est donc à la force du poignet que nous proclamons la belle régularité des vins dégustés sur les derniers millésimes.

Le Vin: nez d'ananas confit, on retrouve ces flaveurs dans une bouche miellée à l'onctuosité croquante.
Sélection Bettane & Desseauve dans Terre de Vins. 
Le Grand Guide des Vins par Bettane & Desseauve   Septembre 2011  
17/20 
Sélection 2012
Nez d’ananas confit, on retrouve ces flaveurs dans une bouche miellée à l’onctuosité croquante.
Blanc Liquoreux – 2013 à 2024
Bettane & Desseauve. 
eRobert Parker.com  Aout 2010  
91-92 +/100 points 
I tasted the Baumard 2009 Quarts de Chaume in its final blend and on the eve of filtration and bottling. Yeasty and fermentative overtones as well as a radish-like expression of botrytis in the nose were backed up by scents of quince preserves and herbal distillates which then coalesce on a viscous, honeyed, creamy palate and together with alkaline and wet stone notes make for a metaphorically cool and laid-back impression rather than a torrifactive one.

This lacks the senses of centricity and salinity that helped enliven the 2008 rendition, with its similarly almost smothering sweetness, but there is a marvelous ethereal dime nation to the concentration exhibited here as well as a sense of grounding in schist-looking minerality that are in themselves remarkable.

In the end, it may simply take years for the sense of sweetness here to back off to the point where the wine begins to demonstrate its full potential complexity and a balance that -for me at least- would encourage repeated sipping. It doesn’t have to be this way with a wine from material this off-the-charts in must weight. But perhaps the acidity and extract possible on schist in this vintage cannot be compared with the balance that was achieved by a few stratospherically ripe Vouvrays and Montlouis of the 2009 vintage.
I would in any event not be least worried that it did.
I Finally had the pleasure to taste personally with Florent Baumard (for more about whose domaine and methods, consult my report in issue 172) and found him a disarmingly astute critic of his own wines whose confidence I share that the best is yet to come from this vast and already justly renowned estate .
I find a freedom from bitter or coarse elements and a clarity of flavors in the more recent wines that is welcome and which, when pressed, Florent Baumard suggests might in part be attributable to increasingly selective and watchful (though not necessarily gentler) pressing.
The envelope-pushing here is evident in the quality of Baumard's relatively high-volume sparkling wines, rendered from blends unfamiliar outside of the Loire.
The wines I tasted five years ago were good, but only...
David Schildknecht. 
 
History of the AOC
 
Quarts de chaume  
 
Le Quarts de Chaume est le plus réputé des crus de l’Anjou. Il bénéficie d’un terroir et d’une situation unique. Ses vins sont d’une race et d’une élégance rare.  
 
L’origine de son nom remonte au Moyen Âge. Les vignerons devaient alors donner en guise de paiement à l’Abbesse du Ronceray d’Angers, le « quart de la récolte pendante sur le revers du coteau exposé au midi » produite dans le tènement de Chaume.
 
Récoltés en octobre à la main, par tries successives, les raisins sont transportés en cagettes de faible profondeur, afin de mieux préserver les qualités physiques du fruit. Les grappes sont déposées entières dans un pressoir pneumatique.
 
Le pressurage est doux et fractionné. La fermentation est effectuée à basse température. Le vin est élevé 9 mois en cuve sur lies fines. Il n’y a pas de bois, on recherche l’expression et la pureté du fruit, la signature du terroir.
 
 
Domaine des BAUMARD - 8, rue de l'Abbaye - 49190 Rochefort sur Loire - Tél. +33 (0)2 41 78 70 03
http://www.baumard.fr - contact@baumard.fr